AKKORDEN ER EN GOD FORRETNING FOR BÅDE MESTRE OG SVENDE, MEN ALLIGEVEL ER DET DE FÆRRESTE FIRMAER, DER ARBEJDER PÅ DEN MÅDE. I KØGE VIL MALERMESTER SVEND POULSEN NU GØRE FORSØGET. HAN VIL AF MED TIMELØNNEN, NÅR OPGAVERNE ER TIL DET.
TEKST HENRIK TERNEY FOTO SØREN HYTTING

Der har været talt om den længe – akkorden! Og både Danske Malermestre og Malerforbundet i Danmark har længe været enige om at slå et slag for akkordarbejdet. Organisationerne er enige om, at akkorden er en fordel for såvel mestre som svende; at det giver begge en højere indtjening. Ikke desto mindre har både firmaerne og de ansatte paraderne oppe; de vil helst beholde timelønnen.

Svendene fordi de frygter for at tjene mindre, og mestrene på deres side fordi de er bange for, at akkord – og ikke mindst akkorderingsedler – vil betyde en masse besvær i virksomheden. Men i Køge er malermester Svend Poulsen, firmaet Maler-Svend, nu klar til at gøre forsøget,faktisk mere end klar. For som han siger: – Jeg er simpelthen træt af, at folk ikke tænker sig om. Hvorfor er det, jeg gang på gang skal møde to af mine folk hos leverandøren, fordi de mangler én pose Polyfilla? Hvorfor kører de to, når én havde været rigelig?

BEGYNDER NÅR SOLEN SKINNER
Beslutningen om at overgå til akkord har været undervejs et stykke tid, men er nu så langt, at Svend Poulsen i løbet af april/maj måned forventer, at de første opgaver bliver udført efter opmåling og akkord. – Så snart vejret er til det, begynder vi. Der ligger et par udendørsopgaver,hvor vi skal male og renovere vinduer, som er helt oplagt at begynde med. Og så har vi en opgave i Industriens Hus, som også er egnet til akkord, fortæller han og fortsætter, athan regner med, at omkring en tredjedel af de opgaver, han lander til virksomheden, vil kunne laves efter akkorden.

Malermester Svend Poulsen, firmaet Maler-Svend i Køge, vil gerne have svendene til at arbejde efter akkord. Til et orienteringsmøde om opmåling havde han inviteret næstformand Kim Petersen og faglig sekretær Claus Jensen, Malernes Fagforening Sjælland, med.
– Vi har også mange småopgaver, forsikringsopgaver, som det nok ikke kan svare sig at måle op. Vi skal op i en mesterpris af 10-15.000,- kroner før jeg forventer, at det kan betale sig, sige han. Mange virksomheder er forbeholdne over for ideen om at lade svendene overgå til akkord; ikke mindst fordi de frygter for, at akkorderingssedlerne vil stå i kø og på det nærmeste udhule enhver akkord. Men Svend Poulsen er parat til at tage den kamp. – Det er klart, at de skal have betaling for det arbejde, de udfører. Men den der med at tage tre timer for at flytte fire gipsplader eller fjerne et par fyldte poser med byggeaffald, den går ikke. Det vil jeg ikke acceptere, og så må vi tage de slagsmål, det afstedkommer, siger han og understreger, at han bestemt ikke regner problemer af nogen art andet end måske lidt indkøringsvanskeligheder, da det helt generelt er fornuftige folk, der arbejder i virksomheden.

STILLER KRAV OM PLANLÆGNING
Svend Poulsen er også helt på det rene med, at overgangen til akkord også stiller krav til ham, blandt andet skal der være præcise arbejdsbeskrivelser til de opgaver, han sender sine svende ud på. Og så skal de materialer, svendene skal bruge, være til stede.
– Det er klart, at det er mit ansvar, at materialerne er der, når de skal bruge dem. De skal lære at forudse, hvor langt de er i arbejdet og hvornår de skal bruge hvad. Jeg skal så til gengæld sikre mig, at materialerne er her på værkstedet, så jeg kan køre dem ud i det omfang, de skal bruge dem, forklarer han og fortæller, at han netop har opbygget en buffer på værkstedet af de mest gængse og anvendte materialer og produkter. – Det er selvfølgelig ikke gratis at have sådan en buffer, men omvendt er det nødvendigt, hvis du vil have akkorden til at fungere.

Med overgangen til mere akkordarbejde i firmaet forventer Svend Poulsen, at de ansatte vil være hurtigere til at klare opgaverne – og med færre fejl – hvad der i sidste ende vil betyde en højere indtjening til mester såvel som
svende. – Jeg tror på, det er en fornuftig forretning. Jeg kommer til at tjene på det, men det gør de ansatte også. Og dertil får de større ansvar for deres arbejde, de skal selv planlægge i langt højere grad end i dag. Det kan kun give større tilfredshed og arbejdsglæde, mener han.

OVERVEJENDE POSITIVE
Selvom der er usikkerhed over for akkordenblandt de knap 15 ansatte, er stemningen overvejende positiv, fortæller
Torben Jensen, der er tillidsmand i firmaet. – Der er et par stykker, der har været meget usikre på, at de nu ville tjene ligeså meget som før. Andre har spurgtind til, hvordan regnestykket skulle seud, indtil akkordens overskud bliver udbetalt. – Hvis du har en aftale om, at banken skal trække et vist beløb på kontoen hver 14. dag, skal pengene selvfølgelig helst være der. Men det er jo også meget normalt at være nervøs, når du står overfor noget nyt, siger han.

Til efteråret vil Danske Malermestre se på hvilke erfaringer, firmaet har gjort sig med akkorden.